Apakah Makanan & Minuman Dalam Neraka

Apakah Makanan & Minuman Dalam Neraka

97 views

Apakah Makanan & Minuman Dalam NerakaMakanan Buah Zaqum

Allah Ta’ala berfirman :

إِنَّ شَجَرَةَ الزَّقُّومِ طَعَامُ الْأَثِيمِ كَالْمُهْلِ يَغْلِي فِي الْبُطُونِ كَغَلْيِ الْحَمِيمِ

artinya : “Sesungguhnya pokok zaqqum itu adalah makanan orang yang banyak berdosa. Seperti minyak yang mendidih di dalam perut sebagaimana mendidihnya air yang teramat panas” (Ad-Dukhan : 43-46).

Sabda Rasulullah saw :

لَوْ أنَّ قطْرةً من الزَّقُّومِ قَطَرَتْ في دار الدُّنْيَا لأفْسَدَتْ على أهلِ الدنيا مَعَايِشَهُمْ

“Kalaulah secebis dari buah zaqqum jatuh ke dunia niscaya akan menimbulkan kebinasaan terhadap kehidupan penduduk dunia.” (Hadith Tirmidzi)

Minuman Air Panas Mendidih Dan Nanah

Allah Ta’ala berfirman :

لَا يَذُوقُونَ فِيهَا بَرْدًا وَلَا شَرَابًا إِلَّا حَمِيمًا وَغَسَّاقًا

artinya : “ِAhli neraka tidak akan mendapat rasa sejuk di dalamnya dan tidak (pula mendapat) minuman kecuali air panas yang mendidih dan air nanah.” (An-Naba’ : 24-25)

Allah Ta’ala juga berfirman :

وَسُقُوا مَاء حَمِيمًا فَقَطَّعَ أَمْعَاءهُمْ

artinya : “Mereka (penghuni neraka) diberi minuman dengan air yang mendidih sehingga memotong usus-usus perut mereka” (Muhammad : 15).

Minuman Peluh Yang Busuk

Abdullah bin Abbas r.a. sabda Rasulullah saw :

على الله عهداً لمنْ شرب المسكرات لَيَسقيِه من طِينةِ الخبَالِ. قالوا: يا رسولَ الله وما طينةُ الخبَالِ؟ قال: عَرقُ أهل النار أو عُصَارةُ أهلِ النارِ

artinya : “Janji Allah kepada peminum arak bahawa mereka akan diberi minum ‘thinatul khabal’. Bertanya olih para sahabat : ‘Apakah itu thinatul khabal?’ Nabi saw menjawab : ‘Yaitu peluh penghuni neraka atau air busuk dari penghuni neraka” (Hadith Abu Daud)

Ya Allah Engkau peliharalah dan jauhilah kami semua dari siksaan api neraka dan terimalah taubat kami kerana Engkaulah yang maha menerima taubat. Aaamiin.

بَلِّغُوا عَنِّى وَلَوْ آيَةً

Sampaikanlah dariku walau hanya satu ayat” (HR. Bukhari).

Ibnu Hajar rahimahullah menjelaskan, ولو آية maksudnya adalah walau hanya satu ayat, hendaknya setiap orang yang mendengarnya bersegera menyampaikan ilmu yang dia terima walaupun sedikit, agar semua ilmu yang datang dari Nabi shallallahu alaihi wa sallam terus bersambung.”

Wallahua’lam FP UAI Original

Bayangkan Panasnya Makanan Ahli Neraka