Fatwa Mufti Negeri Mesir : Hukum Makan Ubat Tahan Haidh

Fatwa Mufti Negeri Mesir : Hukum Makan Ubat Tahan Haidh

211 views

Fatwa Mufti Negeri Mesir : Hukum Makan Ubat Tahan Haidh
هل يجوز للمرأة أن تأخذ بعض الأدوية التي تؤخِّر الدورة الشهرية حتى يتسنى لها صيام شهر رمضان كاملًا؟

نعم، يجوز لها ذلك شرعًا، بشرط أن يقرر الطبيب أنه لا ضرر عليها فيه، إلا أن وقوفَها مع مراد الله تعالى، وخضوعَها لما قدَّره الله عليها من الحيضِ ووجوبِ الإفطار أثناءه، أثوبُ لها وأعظمُ أجرًا.

والله سبحانه وتعالى أعلم

Soal : Adakah harus bag seorang wanita mengambil sebahagian ubat yang dapat melewatkan kitaran haidh bulanannya sehingga dapatlah ia berpuasa sebulan penuh Ramadhan?

Jawab :

Ya. Harus baginya yang demikian itu pada sisi syarak dengan syarat bahawa pakar perubatan memastikan tiada mudharat bagi wanita itu pada memakannya.
Tetapi jika wanita itu mengikut sahaja ketentuan Allah dan berserah kepada fitrah yang telah Allah aturkan bagi kaum wanita daripada haidh dan kewajipan tidak berpuasa kerana haidh adalah lebih bepahala dan terlebih besar ganjarannya..

Wallahua’lam. FP UAI Original

بَلِّغُوا عَنِّى وَلَوْ آيَةً

Sampaikanlah dariku walau hanya satu ayat” (HR. Bukhari).

Ibnu Hajar rahimahullah menjelaskan, ولو آية maksudnya adalah walau hanya satu ayat, hendaknya setiap orang yang mendengarnya bersegera menyampaikan ilmu yang dia terima walaupun sedikit, agar semua ilmu yang datang dari Nabi shallallahu alaihi wa sallam terus bersambung.”

Hukum Makan Ubat Hentikan Haid di Bulan Ramadhan