Fatwa : Siapakah yang Sebenar dimaksudkan Ahlu Sunnah Wal Jama'ah?

Fatwa : Siapakah yang Sebenar dimaksudkan Ahlu Sunnah Wal Jama’ah?

119 views

Fatwa : Siapakah yang Sebenar dimaksudkan Ahlu Sunnah Wal Jama'ah?

Fatwa Mufti Negeri Mesir

Soal :

Siapakah yang sebenar dimaksudkan Ahlu Sunnah Wal Jama’ah?

Jawab :

Ahlu Sunnah Wal Jam’ah ialah orang-orang yang menjalanai jalan sederhana sepanjang zaman pada aqidah, syariat dan suluk.

Maka pada syariat ialah yang berpegang dengan mazhab-mazhab sunnah yang empat yang diikuti.

Dan pada aqidah ialah dengan aqidah Asya’irah bagi Syeikh Abu Hasan Al-As’ary dan Maturidiah bagi Syeikh Abu Mansur Al-Maturidi.

Dan pada suluk ialah tasawuf sunnah yang bersandarkan Al-Quran dan Hadith yang adalah atasnya umat terdahulu dan umat terkemudian. Dan yaitu menjaga adab serta Allah dan membersihkan hati dan menuntut maqam yang sempurna dan darjat yang baik.

Dan Ahlu Sunnah atas perumpamaan ini mereke itu kumpulan ramai dari kaum Muslimin kerana sabda Rasulullah saw :

فَاتَّبِعُوا السَّوَادَ الْأَعْظَمَ، فَإِنَّهُ مَنْ شَذَّ شَذَّ فِي النَّارِ

artinya : “Maka ikutlah kamu akan kumpulan ramai kaum Muslimin. Maka sungguhnya siapa yang terasing maka terasing ia di dalam neraka. ” (Hadith Hakim)

Wallahua’lam

sumber:

المراد بأهل السنة والجماعة
الرقم المسلسل : 2366
التاريخ : 24/07/2013

ما هو التعريف الجامع والمانع لأهل السنة والجماعة؟

الجواب : أمانة الفتوى
أهل السنة والجماعة هم أصحاب ذلك المنهج الوسطي عبر القرون؛ شريعة، وعقيدة، وسلوكًا. ففي الشريعة: يعتمدون المذاهب السنية الأربعة للأئمة المتبوعين (ويستقون من المذاهب الأخرى أيضًا في فسيح الفقه الإسلامي الواسع)، وفي العقيدة: العقيدة الأشعرية للشيخ أبي الحسن الأشعري والماتريدية للشيخ أبي منصور الماتريدي، وفي السلوك: التصوف السني المقيد بالكتاب والسنة الذي كان عليه سَلَفُ الأمة وخَلَفُها جيلًا بعد جيل، وهو يعني الأدب مع الله تعالى وتزكية النفس والترقي في مقامات الكمال ودرجات الرجال.
وأهل السنة والجماعة على هذا النحو هم السواد الأعظم من المسلمين؛ لقول النبي صلى الله عليه وآله وسلم: «فَاتَّبِعُوا السَّوَادَ الْأَعْظَمَ، فَإِنَّهُ مَنْ شَذَّ شَذَّ فِي النَّارِ» رواه الحاكم في “المستدرك”.

بَلِّغُوا عَنِّى وَلَوْ آيَةً

Sampaikanlah dariku walau hanya satu ayat” (HR. Bukhari).

Ibnu Hajar rahimahullah menjelaskan, ولو آية maksudnya adalah walau hanya satu ayat, hendaknya setiap orang yang mendengarnya bersegera menyampaikan ilmu yang dia terima walaupun sedikit, agar semua ilmu yang datang dari Nabi shallallahu alaihi wa sallam terus bersambung.”

FP UAI Original

Ustaz Azhar Idrus – Akidah Ahli Sunnah Wal Jamaah